Blå Jungfrun – Sveriges mest sagnomsuste øy

Den ligger som en kjempe i vannet. Blå Jungfrun er en øy midt i Kalmarsund, som med sitt blålige skjær i kveldslyset i uminnelig fortid har blitt forbundet med hekseri.

Blå Jungfrun består av fine, rødlige klipper av granitt og store kjempesteiner. Øyen er litt over en kilometer i diameter, men likevel utviser den skarpe kontraster. Nyt øyens grotter, de glatte klippene, den frodige løvskogen og ikke minst utsikten fra øyen høyeste punkt.

Runestein på Öland

Blant de mange helleristningene og runesteinene du kan oppleve på Öland er Karlevisteinen den mest oppsiktsvekkende. Den er også en veldig viktig runestein.

Karlevisteinens ene side har en inskripsjon formet som et seksstavelses Skaldekvad, hvilket er den eneste bevarte originalen av denne typen i Sverige. Det er imidlertid mange andre runesteiner på øyen som er verdt å oppleve – alle står der som vitnesbyrd om en aktiv fjern fortid.

Glasriket

Glasriket er et alminnelig brukt navn for det sørøstlige hjørnet av Småland mellom byene Kalmar og Växjö. Området har en flere hundre år gammel tradisjon for fremstilling av glass.

Området rommer 13 glassverker, samt en lang rekke mindre glassverksteder og masser av aktiviteter og arrangementer. Utstillinger og glassverkenes egne musser presenterer nytt og utfordrende design side om side med unike samlinger av historisk glass.

I mange av områdets glassverk og mindre glassverksteder kan dere selv prøve glassblåserkunsten. «Glasriket» tilbyr også en lang rekke aktiviteter som for eksempel glassblåsning, sportsfiske, gåturer, vanlige naturopplevelser, utvandrermuseer og en gård drevet utelukkende ved hjelp av frivillig arbeid.