Tour de Småland

Sverige kan virke stort og avstandene enorme, men med riktig planlegging kan det uten problem la seg gjøre å få sett det meste av Småland på en langhelg og knapt 600 kilometer i bil på sjarmerende landeveier.

Dropp motorveien det siste stykket mot Ljungby i det sørøstlige hjørnet av Småland og nyt roen på den gamle hovedferdselsåren mellom Helsingborg og Stockholm, Riksettan. Ljungby, som på 1600-tallet var en av de viktigste handelsbyene i Småland, er et godt utgangspunkt for å utforske det vakre området.

Inngangen til Glasriket

Neste stopp på ruten er Växjö, som ofte betegnes som «Porten til Glasriket». Og områdets mange glassverk har eksempelvis også satt sitt markante preg på byens flotte domkirke. Gå en tur i den livlige og sjarmerende byen, som har fostret store svenske tenkere som Carl von Linné, Esaias Tegnér og nobelprisvinneren Pär Lagerkvist.

Sol, strand, shopping og ikke minst kunst og kultur. Kalmar har alt! Og på den andre siden av Kalmarsund finner du Öland med den herlige byen Borgholm, naturreservatet Stora Alvaret og rikelig med fine sandstrender.

Fra Öland og Kalmar går turen nordover langs den flotte kysten til «Østersjøens perle» – Västervik, der havneområdet preges av livlig aktivitet. Bli med turbåtene fra Västervik eller Loftahammar og se noen av de mer enn 4.450 øyer og skjær som er å finne i Tjust Skjærgård ved Västervik.

Astrid Lindgrens Småland

Ganske få kilometer inn i landet fra Västervik er det anerkjente Emil- og Pippiland. Et besøk i Vimmerby er som å tre direkte inn i Astrid Lindgrens mange og berømte historier. I temaparken Astrid Lindgrens Verden er det mulig å møte alle figurene, og på utflukter i den smålandske natur ender man ofte på steder hvor filmene om Emil og Barna i Bakkebygrenda ble spilt inn.

«Den enestående treby» Eksjö er neste stopp på reisen. Bli med på byvandring i den sjarmerende bykjernen, hvor ikke mindre enn 60 bygninger er totalfredet.

Deretter går turen til Polkagrisens – en populær svensk sukkerstang – hjemby, Gränna. I den sjarmerende lille byen er det ikke mindre enn 22 lokaler som produserer polkagriser. Fra Gränna går det ferge over til den lille øyen Visingsö som også den er et besøk verdig.

Lengre sør finner man det som omtales som Smålands «hovedstad», Jönköping. Den ligger ved foten av Sveriges neststørste innsjø, Vättern. Jönköping er med sine 90.000 innbyggere en moderne storby, som blant annet byr på gode shopping- og spisemuligheter.

God tur!