Hørt om regionen Dalarna i Midt-Sverige og suveniren Dalahesten? Den fargerike trehesten malt med teknikken kurbits har kapret millioner av hjerter siden den ble født på 1700-tallet!

En original kulturskatt å ta med hjem fra ferien

I starten var den et tidsfordriv som skogsarbeiderne lagde foran bålet etter endt arbeidsdag, og etterhvert ble den solgt som leke på lokale bondemarkeder. Hestene ble solgt fra noen av byene rundt Mora allerede i første halvdel av 1800-tallet, blant annet fra Bergkarlås, Risa, Vattnäs och Nusnäs.

Guidede turer og Dalahester til salgs

I Nusnäs utenfor Mora er det utstillinger, guidede turer og Dalahester til salgs i alle regnbuens farger. Der får du også se hvordan en Dalahest lages helt fra grunnen av. Men suveniren kan også kjøpes andre steder i regionen – hold utkikk etter de mange kunsthåndverksbutikkene. Mange byer har sine helt egne, unike mønster på hestene. Det aller største eksemplaret av Dalahesten kan skues i byen Avesta – den er hele 13 meter høy!

Verdensberømt etter Expo-utstilling i 1939

Dalahesten symboliserer svensk håndverkskunst på sitt beste, og var med på Expo-utstillingene i New York og Shanghai i 1939 og 2010. I 1939 ble Dalahesten verdensberømt – året etter utstillingen ble det produsert 20 000 Dalahester som ble skippet over til New York for salg.

Opplev kurbitsteknikken på nært hold

Dalahesten males med kurbitsteknikk, en teknikk som stammer fra Dalarna og som karakteriseres av fantasifulle store blomster og bladverk. Streken går også igjen på annet kunsthåndverk fra regionen.

EU_centrerad_RGB_150 px bredde