Växjö er i dag en levende universitetsby med stolte aner. Det var her den verdensberømte svenske botanikeren Carl von Linné studerte. For øvrig hevdes det at han ikke utmerket seg nevneverdig. Den store svenske forfatteren Wilhelm Moberg henger også utvilsomt sammen med Växjö og Utvandrarnas Hus, hvor historien om det fattige Småland og de omtrent 1.2 millioner svenskene som i årene 1850 til 1930 søkte lykken i Amerika, fortelles.

Den flotte domkirken

Dobbelttårnet på Växjö Domkirke er et karakteristisk symbol for byen. Kirken, som ligger fint til i Linnéparken ved innsjøen Växjösjön, ble biskopsete allerede i 1170, og er den første domkirken som er laget av sten.

Flammene har herjet i Växjö domkirke flere ganger, blant annet i 1570 og i 1611, da danske tropper satte kirken i brann under den såkalte Kalmarkrigen.

Vel inne i kirken er det tydelig at man befinner seg i hjertet av Glassriket. I stilfull overensstemmelse med den smålandske glasstradisjonen er kirken preget av storslått glasskunst. Den nye altertavlen laget av glass, som viser begivenheter fra både Det Gamle og Det Nye Testamentet, er skapt av en av Glassrikets største formgivere, Bertil Vallien. Sammen med monumentet «Livets og kunnskapens tre» av Erik Höglund og døpefonten av Göran Wärff, er den tilknyttet glassverket Kosta-Boda.