Enkleste måte å bli kjent med svenskene på? Bli kjent med livsstilen, kulturen og naturen deres! Nyt maten deres, besøk et kunstnerhjem, gå i en forfatters fotspor og oppsøk de største naturperlene. Hver for seg – eller i kombinasjon!

Hipp hurra for svenske feiringer!

Svenskene er et ganske avslappet folkeslag. De jobber hardt, men er eksperter på å for eksempel dele opp arbeidsdagen med fika – altså kaffepauser. På samme måte som de er eksperter på å stelle i stand til fest og feiring – året rundt, og til alle slags anledninger!
Og det er nettopp maten som er midtpunktet for mange av de tradisjonsrike feiringene deres. Mens andre land har helligdager, glimter Sverige til med egne, søte dager for kanelsnurringser, vafler og semla. De feirer kreps og hummer til de stuper! Og har til og med en egen Sildens Dag – fisken hele vestkysten og Bohuslän livnærte seg på gjennom århundrer.

Midtsommer – høydepunktet du ikke vil gå glipp av

Foruten jul, er midtsommer er den viktigste feiringen i den svenske kalenderen. Da står Sverige bom stille. Hvor svenskene er? De er ved havet, der de hyller sommeren, tenner bål og inntar lunsjer med sild, snaps og øl. Og synger glade sanger mens de danser rundt blomsterstangen med blomsterkranser i håret!

Kriminelle kulturopplevelser i Sveriges natur

Krimlitteratur står svenskenes hjerte nært! Øresundsbroen mellom København og Malmø er verdenskjent fra TV-serien Broen, og i Ystad i Skåne kan du ta en spasertur i detektiv Wallanders blodige fotspor. Forfattere Camilla Läckberg? Handlingen i hennes bøker foregår i det pittoreske fiskesamfunnet Fjällbacka. Profesjonelle guideturer tilbys begge steder.

Kunst og natur i perfekt samspill oppleves også på Nordiska Akvarellmuseet i Bohuslän. Du finner det i Skärhamn, like ved friluftsmuseet Pilane skulpturpark. Der står flere meter høye skulpturer side om side med steinformasjoner fra år 0-600 e.kr. Helleristninger? Dra til Basteröd som bader i kunstverk laget i bronsealderen for 3000 år siden eller helleristningene i Vitlycke ved Strømstad!

Store sønner og døtre fra Midt-Sverige

Sverige har fostret mange store sønner og døtre; Carl Larsson og Anders Zorns kunstnerhjem i Dalarna, og Selma Lagerlöfs Mårbacka i Värmland er topp severdigheter. Tips: Sett deg i hagene etter endt sightseeing og ta en svensk fika – altså en kopp kruttsterk kaffe med et deilig kakestykke til. Da nyter du kunsten og naturomgivelsene akkurat slik en svenske ville gjort det!

Møt samene på hjemmebane i Swedish Lappland

Byen Jokkmokk i Nord-Sverige er et historisk møtested for samene. Ájtte Museum er midtpunktet – der får du vite alt om urbefolkningens kultur, historikk og levesett. Vil du dra på rideturer, vandring, lage samisk mat eller gjete reinsdyrflokker? Lappland har 4 nasjonalparker, og ingen kjenner dem så godt som samene selv!