Ute etter de skjønneste fiskesamfunnene? Eller frister det kanskje med surfebølger, kritthvite strender eller spektakulære naturfenomener i vannkanten?

Kystområdene i Sør-Sverige – Skåne, Halland og Blekinge

Om du kommer kjørende over Øresundsbroen fra København, er den 2,5 km lange stranden Ribersborg i Malmø sentrum noe av det første som møter deg. Deretter er det bare til å følge kysten nordover til regionen Halland. Heftige vindkast og høye bølger gjør at de kritthvite strendene i Simrishamn i Skåne samt Varberg og Appelviken i Halland er særdeles populære feriedestinasjoner blant både barnefamilier og surfere. Enda litt mer nyfiken? Både Karlskrona og Karlshamn i Blekinge har nydelige skjærgårder.

Kysten og skjærgården på Småland

Dype bukter, langstrakte halvøyer som stikker inn i Østersjøen, og hundrevis av synlige øyer av sten dominere kysten av Småland. Skjærgården i Småland spesielt mellom Mönsterås i sør og Loftahammar i nord er godt egnet for oppdagelsesturer med kajakk. Øyene på østkysten venter på deg med solvarme klipper, skyggefulle hjemmesteder og dype skoger. Västervik alene har over 5000 holmer og skjær.

Bohuslänskysten – rammet inn av fiskesamfunn

Hørt om Smøgen, Grebbestad, Lysekil og Fjällbacka? De er kun et lite utvalg av alle fiskesamfunnene som strekker seg fra Gøteborg til norskegrensen ved Svinesund. Her venter flust av strender og badeklipper. Reiser du til Bohuslän og vestkysten, bys du på original trehusbebyggelse, rorbuer i vannkanten, livlige gjestehavner og småsamfunn som tar deg imot med åpne armer. Øyhopping i skjærgården? Ja, selvsagt! Et stort antall ferjeavganger bringer deg ut til paradisene – til og med i Gøteborg!

Höga Kusten – kystlinje på Unescos lise over Verdensarv

Den 100 km lange Höga Kusten tilhører Bottenviken som sneier bortom byen Umeå. For badenymfer og vandrere er området ekstremt tiltrekkende; kystlinjen kjennetegnes av bratte granittklipper og steinete øyer som står rett opp av havet. Spektakulært? Uten tvil! Fjellformasjonene skyldes at isbreene som trakk seg tilbake for 9600 år siden komprimerte landjorda drastisk, og dagens bevegelser gjør at landjorda nå plutselig krever plass i vertikal form.

Stockholm med verdens vakreste skjærgård

Stockholm er bygget på 14 øyer, og hovedstadens over 30 000 holmer, skjær og øyer nås lett med de mange sightseeingbåtene som går fra sentrum. Hvor ferden bringer deg? Til nydelige øyer som Grinda, Vaxholm, Fjäderholmarna og Sandhamn – der bademulighetene er i verdensklasse og idyllen råder fullt ut.