På jakt etter Sveriges mest spesielle fjelltopper? Uansett hvor i landet du ferierer, fins det supre utsiktspunkt som stikker seg ut, og opp, fra landskapet!

Fjellet Lapporten i Abisko Nasjonalpark

Lapporten er ikke det høyeste, men kanskje et av Sveriges snodigste fjell. Det er plassert i Abisko Nasjonalpark helt nord, og er en u-formet dal med to topper. Terrenget er lett tilgjengelig og oversiktlig – men det mangler oppmerkede stier. Lapporten er et av Sveriges mest avbildede fjell!

Kebnekaise – Sveriges høyeste fjell

Den ultimate utfordringen i Sveriges fjellverden er selvsagt Kebnekaise (2103 moh.), som hviler stolt i Sarek Nasjonalpark i Swedish Lappland. Foruten 100 isbreer, rommer parken hele 13 av Sveriges høyeste fjelltopper. Skiløypene er åpne frem til mai måned, men på sommeren er dette et knallgrønt område. Stikkord for hva som venter? 2000 kvadratkilometer majestetisk og urørt villmark pluss daler og elver som fosser frem gjennom landskapet. Kebnekaise fjellstasjon ligger 690 m.o.h. ved bunnen av fjellet, og har 198 sengeplasser som venter på glade, dog erfarne vandrere. I Sarek Nasjonalpark fins nemlig ingen oppmerkede turstier!

Åre – sjarmerende fjellby ved Åreskutan

Lenger vest, ved norskegrensen, hever fjellet Sulitjelma seg i 1860 m høyde. Og sør for elven Ume blir fjellene lavere, før det spennende fjellet Åreskutan dukker opp (1420 moh.) i byen Åre i Jämtland Härjedalen. Høysesongen for downhillsykling i Åre Bike Park er fra juni til september, og fra Åreskutan går et 30-talls løyper nedover fjellet. Turister blir brakt til toppen med skiheiser der det går kjempefine, barnevennlige stier innover i terrenget. De som ønsker et annet perspektiv på naturen kan delta på tandemflyving og ziplineturer utfor stupet!

Fjelltoppene i Skåne og Småland

Sør-Sverige er kjent for sitt flate naturlandskap, men om du kommer kjørende over Øresundsbroen fra København, fins det fine fjelltopper for barnefamilier i kort avstand. Hallandsåsen nord for Ängelholm med Söderåsen måler 212 moh. Kjører du videre til Småland, venter Tomtabacken (377 moh.) ved byen Jönköping. Fra utsiktstårnet bys turistene på genial utsikt over hele Småland, og turstien som gir deg maksimalt ut av området heter Höglandsleden.