Nysgjerrig på svenske spesialiteter og delikatesser? Sveriges kokker ligger i verdenstoppen når det gjelder bruk av ferske råvarer fra havet, skoger, åkre og sjøer – pass på å nyte dem!

Følg matkartene landet rundt

Skåne har ”Smaka på Skåne”, mens Vest-Sverige har ”Vestsvensk Mersmak”. Og de er ikke alene: Flesteparten av landets regioner har matnettverk som viser vei til lokale spesialiteter. Følg gjerne White Guide også – Sveriges egen restaurantguide sender deg direkte til de beste spisestedene.

Måltider og opplevelser = Måltidsopplevelser

Vår, sommer og høst er høysesong for skalldyr! Bli med fiskere på blåskjell- og hummersafari i Bohuslän, dykk etter østers i Grebbestad og spis fabelaktige måltider på Gøteborgs fisk- og skalldyrrestauranter. Mer kortreist blir det ikke! Eller forresten: Sverige har tusenvis av gårdsbutikker. Gotland sammenlignes ofte med himmelen; friske grønnsaker, frukt, bær og oster toppes av høsttilbudet om eksklusive trøffelsafarier. Du leste rett: Øya Gotland bugner av trøfler!

Hver region – hver sin spesialitet

Delikatessebutikken på hjørnet har ofte lokale spesialiteter i hyllene. Spør etter den råtne fisken surströmming og Kalix Løjrom fra Østersjøen. Eller sild fra Bohuslän – den er hedersgjest ved bordet under svenskenes midtsommerfeiring og juleselskaper. Gårdsbutikkene og bryggeriene i Västergøtland er verdt en reise i seg, og Västerbottensosten er jo verdenskjent.

Fjellheimen henger med: Regionen Jämtland har høyest antall småprodusenter i Nord-Europa, og de beste er med i nettverket Gastronomy Jämtland Härjedalen. Vellagret geitost som smelter i munnen? Du finner det her! Og når du har shoppet ferdig? Uansett hvor i Sverige du er, så ta en pause på en kafé og drikk en kopp kaffe med kanelsnurrings til. Det kalles å fika – og svenskene gjør det døgnet rundt.